YLVA

Ympäristönsuojelun tietojärjestelmän valvontaosa

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tälle sivulle on koottu toiminnanharjoittajien ja kuntakäyttäjien usein kysymiä kysymyksiä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä, toiminnanharjoittajat

 • Palvelu edellyttää vahvaa tunnistautumista mobiilivarmenteella, pankkitunnuksilla tai varmennekortilla. Vahvan sähköisen tunnistautumisen avulla varmistamme henkilöllisyytesi sähköisessä palvelussa.

 • Palvelu edellyttää vahvaa henkilökohtaista tunnistautumista (mobiilivarmenne, pankkitunnukset tai varmennekortti). Liikenne- ja viestintävirasto hyväksyy vahvat tunnistautumismenetelmät. Vahva tunnistautuminen tarkoittaa aina henkilökohtaista tunnistautumista, joten ei ole mahdollista tunnistautua yrityksen tunnuksilla.

  Tämän taustalla on laki hallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista (571/2016) ja olemme velvoitettuja  käyttämään hallinnon yhteisiä sähköisiä tukipalveluita:

 • Vahva tunnistautuminen tarkoittaa aina henkilökohtaista tunnistautumista, joten esim. yrityksen pankkitunnuksia ei voi käyttää tunnistautumiseen. Mikäli et halua käyttää henkilökohtaisia pankkitunnuksia, eikä sinulla ole käytössä varmennekorttia, voit tunnistautua mobiilivarmenteella. Mobiilivarmenne sijaitsee kännykkäsi SIM-kortissa ja voit ottaa sen käyttöön myös henkilökohtaiselle työnumerollesi. Mobiilivarmenne voidaan aktivoida operaattorisi myymälässä ilman pankkitunnuksia, kunhan mukanasi on virallinen henkilökortti.

 • Vahvasta sähköisestä tunnistuksesta säädetään laissa. Liikenne- ja viestintävirasto hyväksyy vahvat tunnistusmenetelmät. Mahdollisista uusista tunnistustavoista voi kysyä Liikenne- ja viestintävirastosta.

 • Suomi.fi-valtuusrekisterissä voidaan antaa valtuus, jolla valtuutettu voi valtuuttajan puolesta asioida Aluehallinnon asiointipalvelussa valtuuden mukaisilla rajoituksilla. Käyttäjä ei tarvitse erillistä Suomi.fi-valtuusrekisterissä olevaa valtuutusta, mikäli käyttäjä on palvelun tietojen mukaisesti yrityksen / yhteisön nimenkirjoitusoikeudellinen, toimitusjohtaja, yksityinen elinkeinonharjoittaja tai kommandiittiyhtiön yhtiömies. Suomi.fi-asiointivaltuudet liittyvät Aluehallinnon asiointipalvelussa tiettyyn asiointityyppiin. YLVA:n asiointityyppi on Ympäristöasiat-asiakaskategorian Ympäristönsuojelulain ja jätelain mukaisten asioiden raportointi-valtuutuskoodi.

  Kaikki kohteelle valtuutetut henkilöt pääsevät näkemään valtuutuksen jälkeen kohteen aloitetut asioinnit. Kansalaisneuvonta auttaa yleisissä suomi.fi:n liittyvissä asioissa. Valtuutuspyyntöohje löytyy Aluehallinnon asiointipalvelusta.

 • Digi- ja väestötietovirasto vastaa suomi.fi:n Valtuudet-palvelusta. "Tunnistaudu Suomi.fihin henkilökohtaisella tunnistusvälineellä ja valitse Valtuudet. Vaihda käyttäjäroolisi yritykseen oikeassa yläreunassa olevan Vaihda käyttäjärooli -valikon kautta. Samasta valikosta voit poistua yritysroolista, jolloin palaat henkilökohtaiseen näkymääsi. Luo uusi valtuus yrityksen nimissä painamalla Lisää uusi valtuus -painiketta ja valitsemalla tämän jälkeen Anna valtuus. Valtuuden antamisessa on neljä vaihetta." Kohdassa "Sisältö – Valitse valtuuden asia listasta" -> Ympäristöasiat -> Ympäristönsuojelulain ja jätelain mukaisten asioiden raportointi". 

 • Jos työntekijä lähtee yrityksestä, tulee työnantajan mitätöidä hänelle annetut valtuudet.

  Lisätietoa valtuuksista:

 • Tarkista löytyvätkö kesken jääneet raportit asiointipalvelun yläpalkista kohdasta "Työpöytä".

 • Jos sinulla on asiointi kesken, mene yläpalkin kohtaan "Työpöytä" ja voit jatkaa raportointia sitä kautta.

  Jos olet jo täyttänyt kaiken valmiiksi ja valinnut "Valmis lähetettäväksi" mene välilehdelle "Lähettäminen", josta voit lähettää raportin.

 • Jos olet raportoimassa uusia tietoja (uutta jaksoa) valitse "Uusi asiointi" ja pääset raportoimaan uutta ajanjaksoa. Vanhoja raportteja ei voi avata uusien raportointijaksojen tietojen kirjaamista varten.

 • Olethan muistanut lähettää lomakkeen? "Valmis lähetettäväksi" –valinta ei lähetä lomaketta! Valmis lähetettäväksi -valinta validoi tiedot: korjattavat tiedot korostuvat punaisilla reunuksilla. Pääset lähettämään lomakkeet Lähettäminen -välilehdeltä Lähetä-painikkeesta.

 • Aloita uusi raportointi yläpalkista valitsemalla "Työpöytä" ja tämän jälkeen "Uusi asiointi".

 • Useampi henkilö voi raportoida saman yrityksen tietoja.

 • Digi- ja väestötietovirasto tai YTJ on liittänyt kyseisen yrityksen henkilötunnuksellesi jos Y-tunnuksen kohdalla ilmestyy automaattisesti jonkun yrityksen Y-tunnus. Mikäli haluat raportoida toisen yrityksen kuin ruudussa olevan yrityksen tietoja, pitää sinun ensiksi aktivoida Y-tunnus-ruutu klikkaamalla valkoista palloa Y-tunnus sanan edessä. Pallon muututtua siniseksi ruutu aktivoituu ja voit kirjoittaa haluamasi Y-tunnuksen ruutuun.

 • YLVA:n suojaustaso ja muut ominaisuudet eivät mahdollista salassa pidettävän tiedon hallintaa. ELY-keskukset hallitsevat salassa pidettävät tiedot asianhallintajärjestelmä USPA:ssa. Ole yhteydessä ELY-keskuksen vastuuvalvojaan, mikäli sinulla on kysyttävää salassa pidettävästä tiedosta. Toiminnan päästö- ja tarkkailutiedot sekä ympäristön laatutiedot eivät ole salassa pidettäviä.

 • Ota yhteyttä: ylva(a)ely-keskus.fi (vaihda (a) -> @)

  Kuvaile ongelmaasi Ylvassa mahdollisimman tarkasti ja ota siitä kuvakaappaus. Näin pääsemme mahdollisimman nopeasti ratkomaan ongelmatilannetta.

Usein kysyttäjä kysymyksiä, kuntakäyttäjät

 • Aineistopyynnöt lähetetään Suomen ympäristökeskukseen: kirjaamo.syke(at)ymparisto.fi  (vaihda (a) -> @)

 • Kirjaudu osoitteessa: https://ylva.ahtp.fi

  Kirjaudu U-tunnuksellasi Ylvaan seuraavasti: U000000@alh.fi (iso U-kirjain ja kuusi numeroa – ei o-kirjainta). Valtori on lähettänyt sinulle erillisessä sähköpostissa salasanan U-tunnuksellesi, jolla kirjaudutaan myös Ylvaan.

  Suosittelemme Mozilla Firefox-, Microsoft Edge- tai Google Chrome –selaimen käyttöä.

  Vaikka sinulla olisi entuudestaan U-tunnus esim. Notto-järjestelmää varten, et pääse kirjautumaan Ylvaan ilman että haet Ylvan käyttöoikeutta. Saatuasi käyttöoikeuden voit kirjautua vanhalla tunnuksellasi ja salasanallasi Ylvaan.

 • Voit kokeilla ctrl + alt + del ja vaihtaa käyttäjää tai toista selainta (sellaista, jolla ei ole kirjautumista ennestään tallentuneena muistissa, esim. Edge, jos et ole sitä käyttänyt) tai käyttää nykyisen selaimen incognito-tilaa.

 • Lähetä organisaatiosähköpostistasi (esim. matti.meikalainen(a)kunta.fi) tukipyyntö YLVA-asiointipostilaatikkoon ylva(at)ely-keskus.fi (vaihda (a) -> @).

  Nopeammin saat uuden salasanan soittamalla Valtorille p. 0295 504200. Palvelupiste on avoinna arkisin klo 8-16.15. Kysyttäessä organisaatiota valitse ELY.

 • Jokaisen kuuluu hankkia omat henkilökohtaiset käyttäjätunnukset. Tällöin voi kohdentaa laitoksia valvojakohtaisesti (esim. polttolaitokset valvoja A:lle ja jätteenkäsittelijät valvoja B:lle).

 • Kyllä voi. Jos U-tunnus on jo myönnetty muuta käyttöä varten, voi samalle tunnukselle hakea YLVAn käyttöoikeutta. Mikäli sinulla on U-tunnus entuudestaan ja olet hakenut YLVAn käyttöoikeutta, voit käyttää samaa U-tunnusta ja salasanaa YLVAssa. Käyttöoikeuksien saaminen voi kestää muutaman viikon. Hakulomake ja -ohje löytyvät näiltä sivuilta.

 • Ei tarvitse tilata uutta tunnusta. Voit käyttää vanhaa U-tunnustasi ja salasanaasi, sillä U-tunnus on henkilö-, ei kuntakohtainen. Ilmoitathan kuitenkin osoitteeseen ylva(a)ely-keskus.fi (vaihda (a) -> @) uuden sähköpostiosoitteesi ja kunnan/kunnat, jotka poistetaan ja kunta/kunnat jotka tulevat tilalle.

 • Ilmoita muutokset osoitteeseen ylva(a)ely-keskus.fi (vaihda (a) -> @)

 • Jokainen valvoja voi hallinnoida yhdellä omalla henkilökohtaisella tunnuksellaan kaikkien kuntien kohteita.

 • YLVA:n suojaustaso ja muut ominaisuudet eivät mahdollista salassa pidettävän tiedon hallintaa. ELY-keskukset hallitsevat salassa pidettävät tiedot asianhallintajärjestelmä USPA:ssa. Toiminnan päästö- ja tarkkailutiedot sekä ympäristön laatutiedot eivät ole salassa pidettäviä.

 • Ylvaan on toteutettu noin 40 rakenteellista lomaketta. Lomakkeet on toteutettu rakenteellisina, jotta niiden tiedoista voidaan tuottaa tarvittavat raportit. Perustietoja koskevat raportointilomakkeet kytkeytyvät kohteen pääosiolle automaattisesti. Ilmansuojelu-, vesiensuojelu- ja jätelomakkeet kytketään kyseisen sektorin pisteelle, jos ympäristölupa tai säädös edellyttää näiden tietojen raportoimista. Ylvaan on toteutettu myös joitakin rakenteellisia toimialakohtaisia raportointilomakkeita: ampumarata, eläinsuoja, kaatopaikka, kalankasvatus, turkistuotanto, turvetuotanto ja koneellinen kullankaivu. Muut valvontaa varten tarvittavat tiedot raportoidaan liitetiedostoina.

 • Oskari-karttapalvelu on Maanmittauslaitoksen palvelu. Lisätietoa palvelusta:

 • Ota yhteyttä: ylva(a)ely-keskus.fi (vaihda (a) -> @)

  Kuvaile ongelmaasi Ylvassa mahdollisimman tarkasti ja ota siitä kuvakaappaus. Näin pääsemme mahdollisimman nopeasti ratkomaan ongelmatilannetta.

Päivitetty: 26.01.2022